Simpozion în protopopiatul Câmpulung Muscel

În ziua de 17 decembrie 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, prin Biroul de Catehizare și Activități cu Tineretul, Seminarul Teologic Ortodox Iustin Patriarhul din Câmpulung Muscel a organizat, în amfiteatrul Colegiului Național Pedagogic Carol I, Simpozionul cu tema: Constantin Brâncoveanu – susținător al credinței și rânduielilor străbune.

Au fost rostite mai multe comunicări tematice, cu privire la viața și activitatea domnitorului Sfânt Constantin Brâncoveanu, ca apărător și păstrător al dreptei credințe ortodoxe:

-Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu – referat susținut de elevul Ionescu Marius, prin care s-a prezentat întreaga viață a acestuia până la martiriul creștin al familiei sale.

– Constantin Brâncoveanu în Șcheii Brașovului, comunicare a elevului Bunea Alexandru, care a scos în evidență faptul că, chiar dacă prezența fizică a lui Constantin Brâncoveanu în Șcheii Brașovului nu a fost una directă, legăturile sale cu românii din Brașov se dovedesc a fi permanente prin oamenii de la curtea voievodului muntean.

– Elevul Bondoc George în materialul Oglinda politicii europene, aduce în prim-plan faptul că toate evenimentele din Europa nu a slăbit în niciun chip convingerea lui Constantin Brâncoveanu și a stolnicului Constantin Cantacuzino că Țările Române, și în special Țara Românească, puteau avea de câștigat prin poziția pe care o ocupau în spațiul sud-estic european.

– Familia domnitorului Constantin Brâncoveanu la Brașov – referat susținut de elevul Petrescu Ionuț, care a arătat faptul că, din cei 11 copii ai lui Constantin Brâncoveanu doar două fete își adaugă în biografia lor popasul brașovean, și că, mai tarziu, după moartea voievodului, soția acestuia are câteva legături cu viața românilor din Brașov.

Finalul simpozionului a fost marcat de prelegerea susținută de părintele profesor Daniel Oprescu, care a evidențiat importanța tipăriturilor din vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, pornind de la Biblia din 1688, care este prima în limba română, chiar dacă textul ei este scris cu litere slavone, dar și momentul în care Sfântul Voievod îl iartă pe cel care l-a mazilit.

În duh de pioasă rugăciune, Corul Seminarului condus de părintele profesor protodiacon Dascălu Ovidiu-Constantin, a interpretat Balada lui Vodă Brâncoveanu, cântare care s-a bucurat și de aportul de excepție al sopranei Ioana Sârzea din Cluj, în rolul Domnitorului.

Manifestarea s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea părintelui profesor protodiacon, Scurtu Dumitru Codruț, inspector al Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul.

 

Sursa știre Eparhia Argeșului

© Copyright foto Tuica Nelu – Ion de la Seminarul Teologic Ortodox „Justin Patriarhul” 

 615 total views,  3 views today