Excursie de documentare a seminariștilor musceleni în Arhiepiscopia Craiovei

                    Cu purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Calinic, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a desfășurat programul de activități extrașcolare intitulat Să știi mai multe, să fii mai bun, la Seminarul Teologic Ortodox Iustin Patriarhul din Municipiul Câmpulung Muscel. Una dintre activitățile cele mai atractive pentru elevii seminariști musceleni a fost o excursie de documentare în Arhiepiscopia Craiovei,pentru a cunoaște istoria unor locuri încărcate de sfințenie și trăire autentică creștin ortodoxă.

Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Jitianu, din localitatea Podari, o mănăstire de monahi, aproape de Craiova, ctitoria boierilor Craiove

ști, existentă de la granița secolelor XV-XVI. Itinerariul a continuat apoi cu vizitarea bisericii Coșuna – Bucovățul Vechi, în incinta căreia se află Seminarul Teologic Sfântul Grigorie Teologul, din Craiova. Aici, seminariștii musceleni au putut cunoaște și baza materială a Seminarului craiovean, au socializat cu seminariștii de aici, au schimbat impresii și au legat prietenii. Excursia a continuat cu vizitarea catedralei ortodoxe mitropolitane Sfântul Dumitru din centrul Craiovei, aceasta fiind cea mai veche biserică din Cetatea băniei, unde toți s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Nifon, Sfintei Tatiana și Sfinților Serghie și Vah.

Un alt obiectiv l-a constituit vizitarea muzeului de etnografie și artă populară din cadrul Casei băniei, unde seminariștii au aflat povestea pâinii, precum și ritmurile vieții, în prezentarea deosebită a ghidului de aici. Pașii tinerilor învățăcei s-au îndreptat apoi spre Catedrala Madona Dudu, unde cu toții au participat la slujba Vecerniei, au cântat la strană, s-au închinat icoanei făcătoarei de minuni a Maicii Domnului și au mulțumit lui Dumnezeu pentru o zi frumoasă de toamnă, cu mult folos cultural și duhovnicesc. Elevii seminariști au fost însoțiți în această excursie de documentare de către doamnele profesoare Samson Liliana și Popescu Ioana, precum și de părintele profesor Oprescu Daniel.

 410 total views,  1 views today